Mrożona karmelowa

Składniki

  • 2 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 125 ml wody
  • 1 banan
  • 250 ml mleka roślinnego np. owsianego
  • szklanka kostek lodu

Przygotowanie

Cukier podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy olej kokosowy i energicznie mieszamy. Gdy oba składniki się ze sobą połączą, ostrożnie wlewamy około 50 ml mleka roślinnego i ponownie mieszamy. Sos wlewamy na dno szklanek, w których będziemy podawać kawę. W blenderze miksujemy banana z resztą mleka roślinnego. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy kawę INKA rozpuszczoną w ½ szklanki wody i kostki lodu – miksujemy. Gotową kawę bananową przelewamy do szklanek z sosem karmelowym. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Mniam!

Na zimno Bardzo łatwe Bez mleka

Znajdź swój ulubiony przepis!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka