Lodowo-kawowa chałwa

Składniki

  • 2 torebki INKI z orkiszem
  • 250 ml mleka 2% i 125 ml mleka 3,2%
  • 400 gram mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 gram chałwy
  • 1 łyżka miodu i 1 łyżka syropu waniliowego

Przygotowanie

Zagotować 250 ml mleka i zalać nim 2 torebki INKI z orkiszem. Ostudzić. Do misy miksera wlać 125 ml mleka 3,2%, 400 gram mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę syropu waniliowego oraz ostudzoną INKĘ. Wszystko miksować minimum 15 minut. Następnie tę masę należy na kilka godzin włożyć do lodówki. Po tym czasie dodać do niej pokruszoną chałwę i miksować jeszcze około 5 minut. Wstawiamy na noc do zamrażarki i następnego dnia nasze lody będą gotowe.

Na zimno Trudniejsze Z mlekiem

Znajdź swój ulubiony przepis!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka