Inka z orkiszowymi ciasteczkami

Składniki

  • Składniki na ciasteczka (10 sztuk):
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 75 g oleju kokosowego
  • 35 g miodu
  • 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kawy Inka klasycznej
  • 3 łyżeczki syropu daktylowego
  • 100 ml mleka + 50 ml do spienienia

Przygotowanie

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy dwie miski. W jednej łączymy mokre składniki: olej kokosowy, miód i jajka. W drugiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, czekoladę i szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i zagniatamy ciasto, które później chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, które pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gotowe i wystudzone ciasteczka (2 sztuki) kruszymy i umieszczamy na dnie szklanki. Polewamy syropem daktylowym i dodajemy chwilę wcześniej przygotowaną białą kawę INKA. Na wierzch kawy nakłady spienione mleko. Naprawdę warto!

Na gorąco Trudniejsze Z mlekiem

Znajdź swój ulubiony przepis!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka