Inka Latte Macchiato

Składniki

  • 2 łyżeczki ulubionej Inki
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka
  • Cukier z prawdziwą wanilią

Przygotowanie

Tym razem najpierw podgrzewamy mleko z cukrem i laską wanilii lub cukrem z prawdziwą wanilią, powinno być gorące, ale nie wrzące. Wyjmujemy laskę wanilii i ubijamy za pomocą miksera lub spieniacza na gęstą pianę. Inkę zalewamy niewielką ilością wody – robimy z niej mocne espresso. Przelewamy mleko do szklanki, najlepiej wysokiej. Uwaga! aby latte macchiato dobrze nam wyszło i były widoczne piękne warstwy, to kawa zbożowa musi być bardziej gorąca od mleka i musimy ją wlewać do mleka na dwa sposoby – albo bardzo powoli po ściance szklanki (jak za szybko wlejemy to wyjdzie nam cappuccino), albo z jakiegoś dzbanuszka z dzióbkiem, żeby można było powoli wlewać na sam środek piany. po potrzymaniu pięknych warstw dekorujemy pianę wg uznania.

Na gorąco Trudniejsze Z mlekiem

Znajdź swój ulubiony przepis!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka